De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Veilig vervoer voor rolstoelgebruikers

Vanaf 1 juli 2020 moeten rolstoelen voldoen aan de vereisten van ISO 7176-19. Dit geldt voor rolstoelgebonden reizigers. Vanaf deze datum mogen alleen reizigers in een ISO-gecertificeerde rolstoel meereizen. De certificering is herkenbaar aan de ISO-sticker op de rolstoel en/of het speciale haaksymbool.

De sticker is te vinden op het frame van de rolstoel bij de bevestigingspunten voor het vastzetsysteem. Deze certificering geldt niet alleen voor de Valleihopper maar voor al het taxivervoer.

Heeft u een rolstoel zonder deze certificering, dan mag een chauffeur u niet meenemen. De uitzondering is dat u uw rolstoel als bagage mee kan nemen en u zelf de overstap kunt maken naar een vaste zitplaats in de bus. Voor meer informatie over deze certificering kunt u contact opnemen met het beheerbureau Valleihopper.

Als u twijfelt of u vanaf 1 juli 2019 nog met uw huidige rolstoel vervoerd kunt worden, neem dan contact op met uw gemeente of rolstoelleverancier.

Scootmobiel

In de Code VVR staat ook beschreven op welke wijze een scootmobiel mee kan in de taxi. Een scootmobiel voldoet vrijwel nooit aan de eisen van ISO 7176-19 en daarom mag men er niet op blijven zitten tijdens het vervoer. De scootmobiel kan  als bagage worden meegenomen. Het vastzetten is echter soms lastig.

Het is ook niet mogelijk om in de scootmobiel te blijven zitten, terwijl de scootmobiel de bus in gaat. U mag uw scootmobiel niet zelf de bus in- en uitrijden. U dient via de normale ingang in- en uit te stappen. De chauffeur duwt uw scootmobiel de bus in en uit.